Indiai múzeumok: Sagar City Museum

8p_MuzSC_kIndia múzeumai sokfélék. Vannak a legnagyobb, nemzetközi hírű gyűjtemények, mint amilyen a Delhi Nemzeti Múzeum, Kólkatában (magyarul még Kalkutta) az India Múzeum vagy Mumbáíban a nemrégiben kissé bonyolult nevűre átkeresztelt Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya, alias Prince of Wales Múzeum.

A Nemzeti Múzeum természetszerűleg India művészetének és kultúrájának átfogó bemutatására törekszik, India többi múzeuma pedig mérete szerint szűkebb vagy tágabb régiójának emlékeit gyűjti. Ugyanakkor az indiai kulturális kormányzat tudatosan törekszik arra, hogy a leghíresebb alkotások se mind egy helyen, pl. Delhiben legyenek felhalmozva, hanem jusson belőlük a kisebb vidéki múzeumokba is.

Nága és nágí, azaz összecsavarodott testű kígyópár. Deori, Madhya Pradesh (Sagar District), 11-12. század
Nága és nágí, azaz összecsavarodott testű kígyópár.
Deori, Madhya Pradesh (Sagar District), 11-12. század

Emiatt ne higgyük azt, hogy létezik egyetlen olyan indiai gyűjtemény, ahol minden fontos, albumokból ismert alkotással megismerkedhetünk. Nem beszélve arról, hogy a hatalmas szubkontinens egy-egy szűkebb régiójának gazdag anyagából a nagy gyűjteményekbe legfeljebb egy-két csúcsdarab jut el ízelítőül. A megamúzeumok ellenpólusán a kiemelkedő műemléki helyszínekhez tartozó, ún. „site-múzeumok” az adott lelőhely legalaposabb megismerését teszik lehetővé. A közbülső skálán helyezkednek el a városi és egyetemi múzeumok India nagyvárosaiban és rejtett zugaiban, váratlan felfedezésekkel örvendeztetve meg azokat, akiknek kedvük és módjuk van a felszínnél mélyebbre ásni India múltjában.

Sagar városi múzeuma (Sagar City Museum) még az interneten sincs fent, emiatt akár a létezésében is kételkedhetnénk. Mégis számos kvalitásos, ha nem is első vonalbeli alkotást őriz, főként a 9-13. század közötti időszakból. Ez a hindu templomépítészet virágkora itt Közép-Indiában (egyébként India más részein is). A múzeum darabjai ennek az időszaknak az emlékét őrzik, annál is inkább, mivel a templomok jelentős része ma már nem áll. Ugyanakkor Közép-India – nagyrészt erdős-hegyes vidék lévén – mindig is számos törzsnek adott otthont. Néhány későbbi alkotás jól érzékelteti, hogyan hatott a törzsi művészet ábrázolásmódja a mainstream hindu művészet alkotásaira.

De hol is van egyébként Sagar? Egy kicsit az isten háta mögött, ami nem feltétlenül következne abból, hogy Bhopaltól, Madhya Pradesh nyüzsgő fővárosától mindössze 110 km-re fekszik. Abból már inkább, hogy ezt a nagyjából Budapest-Siófok távolságot nincs az a jármű, amelyik hét és fél, nyolc óránál rövidebb idő alatt megteszi…

Szerző: Renner Zsuzsanna

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s