Könyv: Yoga. The Art of Transformation

Visvarúpa Visnu. India, Rajasthan, Jaipur, ca. 1800–20. A Victoria and Albert Museum, London gyűjteményében
A címlapon: Visvarúpa Visnu. India, Rajasthan, Jaipur, ca. 1800–20. A Victoria and Albert Museum, London gyűjteményében

A keleti művészetről és kultúráról szóló legfontosabb könyvek tetemes része manapság kiállítási katalógusok formájában jelenik meg, melyek a világ jelentős keleti gyűjteménnyel rendelkező nagy múzeumainak a témához kapcsolódó nemzetközi műtárgyanyagát és szakértőinek legjavát mozgósító kiállításaihoz kapcsolódnak.

Ilyen katalógus a Yoga. The Art of Transformation című kiadvány is, amely a San Franciscó-i Asian Art Museum 2013 októbere és 2014 januárja között megrendezett, azonos című kiállításával egyidejűleg jelent meg.

Azt hihetnénk, a jógával kapcsolatban nehéz újat mondani, annyi könyv és egyéb kiadvány forog már közkézen róla a világban. És mégis, a Smithonian Institute tárlata volt az első kiállítás a jóga művészetéről (!), amelyet azután más helyszíneken (Cleveland, Los Angeles) is bemutattak.

A könyv pedig igazi csemege a jóga művelői és az indiai művészet iránt érdeklődők számára egyaránt. A jóga filozófiája, gyakorlatai, jótékony hatása a szellemre és fizikumra szélesebb körben ismert, mint a vele kapcsolatos ábrázolások kétezer éves története. Az indiai templomi szobrászat és miniatúra-festészet szemet gyönyörködtető alkotásai példázzák a jóga esztétikáját, majd a későbbi korokból archív fotók egész sora a jóga egzotikuma iránti olthatatlan érdeklődést. A jóga gyakorlói között meditációba merült istenek, vallásalapítók, régi korok aszkétái éppúgy megtalálhatók, mint a nyugat által felkapott hindu fakírok, a jóga újkori nyugati prófétái és követői.

A könyv két legizgalmasabb esszéje éppen az, amelyik a jóga nyugati elterjedését, a body-buildinggel, birkózással, fizikai és metafizikai fitnesszel való kapcsolatát, illetve a globalizált modern jóga kialakulását tárgyalja, Joseph S. Alter és Mark Singleton, a téma jelenlegi legkiválóbb szakértőinek tollából. Vivekananda és a racionális spiritualitás – egy izgalmas alcím a képfejezetek közül.

Yoga: The Art of Transformation
by Debra Diamond (Editor), David Gordon White, Tamara Sears, Carl Ernst, Sir James Mallinson

Ide kattintva további részleteket érsz el.

Az Amazonon olcsóbb, kattints ide!

Szerző: Renner Zsuzsanna

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s